Boeken

Eind september 2022 lag het in de boekwinkel: Verhalen uit de Smidse.

Een boek dat vertelt over ambacht, over pedagogie, over het raakvlak van die twee en over al die kinderen en jongelui die kwamen en blijven komen om van het ambacht te leren. Het is ook het verhaal van een werkplaats, van een initiatief, over hoe het ontstaan is, over het idealen die het voedden en over hoe het in het klein voorbeeld van iets groots wilde zijn.

Vijfentwintig ‘Verhalen’, tachtig pagina’s, ruim negentig foto’s, met bijdragen van Jelle van der Meulen (schrijver, journalist en pedagoog), een nawoord van Edmond Schoorel (kinderarts Kindertherapeuticum, Zeist) en van Sjef Honer (vriend, theaterman en verteller).

Het is uitgegeven door John Hogervorst, uitgeverij Nearchus in Assen, en is mede mogelijk gemaakt door vele grote en kleine schenkers in een crowdfund-actie van de Vriendenkring rond de Smidse.

Zondag 20 september 2020, in respectvol-creatieve omgang met de restricties van het corona-beleid van onze overheid, vond bij de smidse de feestelijke presentatie van het boek plaats. Met mini-workshops door Jelle van der Meulen en John Hogervorst, een muzikale improvisatie door Paul de Ridder en een performance van Paul van Dijk en Sjef Honer.

Om een indruk te krijgen: Verhalen uit de Smidse dummie
Het boek is te bestellen via de website ABC-Antroposofie

Een landgoed als Vrijplaats
Kroniek van 12 jaar kunstenaarsinitiatieven op Landgoed de Reehorst

Verschenen in april 2013, door Erik Lemmens, Sjef Honer e.a.
Vormgever Jorn Mols, House of Concepts.

Er was geen concept, geen vooropgezette bedoeling. Er was geen gat in de markt.
Er was een plek, de wat verlaten uithoek van een landgoed, en enkele minimale voorzieningen.
Er was een groep mensen, kunstenaars en niet-kunstenaars, die elkaar daar troffen en elkaar herkenden in hun verlangen en intenties. Er ontstond een vriendschapsband, een netwerk, gedeelde creativiteit en een doorgaande uitwisseling van ideeën.

Het werd een broedplaats voor kunst die kon gedijen in de sociale ruimte die bewust werd gecreëerd en verzorgd. En de plek op het landgoed werd al doende van een verlaten uithoek tot een vrijplaats voor creatieve en sociale experimenten.

Dit fotoboek geeft een beeld van twaalf jaar kunstenaarsinitiatieven op Landgoed de Reehorst in Driebergen, van herfst 2000 tot zomer 2012. Het maken van dit boek was de afronding van een periode, een moment van terugblikken en bezinnen. Het landgoed ging een tijd van grote veranderingen tegemoet, met de vestiging van het hoofdkantoor van de Triodosbank en een herinrichting van het hele landgoed.
Het boek is een ode aan de vrijplaats die het twaalf jaar lang bood.

Een Landgoed als Vrijplaats is in te zien en te bestellen bij Blurb