Lezingen

De Megalietcultuur van West-Europa
Menhirs, steencirkels, grafheuvels, dolmen, je vindt ze overal in Europa en in groten getale in Bretagne, Wales, Schotland en Ierland. Robuuste stenen die de millennia trotseren, terwijl de cultuur die haar naam eraan ontleent geheimzinnig blijft. Toch moet ze de bedding gevormd hebben voor wat Rudolf Steiner ‘de westelijke mysteriestroom’ heeft genoemd.
In deze lezing vertel ik over mijn bezoeken aan deze plekken, met speciale aandacht voor de ‘grafheuvel’ van Newgrange (Ierland) en de werking van lijn en ritme in de zogeheten megalithische kunst.

  • 10 november 2023, Zeist, lezing in reeks over de oude mysteriën, n.a.v. 100 jaar Kerstbijeenkomst, Antroposofische Vereniging.
  • 11 oktober 2024, Zutphen.

Het oud-Ierse Christendom, een zonne-christendom
In de eerste eeuwen na Christus ontwikkelde zich in Ierland een beleving van het christendom die sterk verbonden was met zon, natuur en elementen. Deze berustte op de transformatie van de voor­-christelijke spiritualiteit van de megalietcultuur en haar mysteriën, zoals die nog levend waren in de Keltische samenleving.
Dit christendom kende tussen de vierde en achtste eeuw zo’n bloei, dat Ierland op het vaste­ land van Europa bekend stond als ‘het eiland van heiligen en geleerden’ en dit zonne-christendom zich verspreidde over heel West-­ en Midden-­Europa.

  • 15 februari 2024, Zeist, i.s.m. Lavinia Burke (Ierse harp), lezing in reeks over de oude mysteriën, n.a.v. 100 jaar Kerstbijeenkomst, Antroposofische Vereniging
  • 26 augustus 2024, Amsterdam, in kader van zomerschool Christengemeenschap
  • 25 oktober 2024, Zutphen, i.s.m. Lavinia Burke (Ierse harp)

De zon en de sociale wereld, inspiratie vanuit de westelijke mysteriestroom
Mooi, die oude verhalen over megalietcultuur en Keltisch christendom, maar wat betekenen ze voor ons, anno nu? Kan ik de inspiraties vanuit die oude cultuurstroom ook in onze huidige wereld beleven?
De grote boog die megalietcultuur en oud-­Iers christendom overspant, kun je beschrijven als een ‘zonneboog’. Op deze afsluitende avond van een reeks van drie lezingen vertel ik over de zon en haar werking, en hoe die werking ook zichtbaar wordt in het sociale, in de manier waarop mensen hun samen­-zijn en samenwerken vormgeven.
Aansluitend tijd voor vragen en gesprek.

  • 24 juni 2024, Zeist, afsluitende lezing in de reeks over de oude mysteriën, n.a.v. 100 jaar Kerstbijeenkomst, Antroposofische Vereniging
  • 8 november 2024, Zutphen

Over Koning Arthur, de Graal en Galahad
Een wandeling door het literaire landschap van de graal, over de boeken van Chrétien de Troyes, Robert de Boron, Wolfram von Eschenbach en Thomas Malory. Twee mysterie-stromen, die rond Jozef van Arimathea en de Tafelronde van Koning Arthur, ontmoeten elkaar en vinden hun culminatie in het verhaal van Sir Galahad en het verschijnen van de graal. Welke betekenis had Galahad en waartoe inspireert hij nu?

  • 13 april 2025, Werfklas Culemborg, lezing op uitnodiging van de Galahadkring; i.s.m. Arno Kaat (vertelling) en Inge van Keulen (zang)